Coloratul este o activitate cu care ne-am petrecut o mare parte a copilăriei și de care unii din noi încă ne mai bucurăm. O mare parte dintre noi ne-am apucat la început să mâzgălim pentru a-i imita pe cei mari (părinți, frați/surori mai mari) care păreau să facă un lucru grozav scriind, notând, semnând hârtii, etc. De aceea, prima dorință a unui copil este de a mima scrisul care, desigur, la primele încercări va fi doar o mâzgăleală fără sens. Însă, dacă îi va fi prezentată o carte de colorat va învăța nu doar să mâzgălească, ci să folosească creioanele, să învețe culorile, să învețe nume de obiecte sau animale și își va cultiva și alte abilități imperios necesare în buna dezvoltare a sa. Exista cel puțin 7 beneficii ale coloratului la copii, dovedite științific, ce ne determină să considerăm coloratul nu doar benefic, ci esențial pentru o dezvoltare armonioasă. Iată care sunt acestea:

Cele 7 beneficii ale coloratului la copii

1. Ajută la dezvoltarea musculaturii mâinii

Unul dintre cele 7 motive pentru care coloratul este esențial pentru copii, încă de la o vârstă fragedă, este acela că ajută la formarea musculaturii mâinii. Ca adulți, suntem deja obișnuiți cu scrisul, tastatul, folosirea mouse-ului și alte activități ce necesită abilități motrice fine însă fiecare dintre noi, la începutul vieții, la vârsta de un an, abia dacă reușeam să ținem un obiect în mână.

Cu ajutorul coloratului, copilul își dezvoltă musculatura mâinii. Aceasta este importantă pentru toate abilitățile ce țin de dexteritate, cea mai importantă dintre ele fiind scrisul.

2. Dezvoltă dexteritatea

Pentru o dexteritate bună, este nevoie de musculatura bună și de multă practică.

3. Oferă practica necesară ținerii pixului/creionului în mână

Practica îndelungată a coloratului și a desenatului, îl va ajuta pe copilul dumneavoastră să învețe să scrie mult mai repede și mai frumos decât ceilalți copii care nu și-au dezvoltat musculatura mâinii și dexteritatea de la vârsta potrivită. Acesta este principalul motiv pentru care unii copii scriu mai frumos și desenează mai bine decât ceilalți.

4. Stimulează creativitatea

Coloratul stimulează centrii creativi ai creierului. Culorile, formele, interpretările și poveștile imaginate sunt elemente prezente atunci când un copil colorează. Chiar dacă copilul desenează aceleași figuri, centrii din creier care procesează culorile și formele sunt solicitați de fiecare dată.

5. Încurajează exprimarea proprie

Când un copil colorează, el va ajunge să își exercite independența și libera exprimare. Va fi pus în situația de a alege ce culori să folosească, ce și cum să deseneze, câte culori să utilizeze. Va realiza că alegerile pe care le va face vor influența lumea imaginară care este expusă în acel desen. Conștient sau prin subconștient, copilul își va exprima viziunea și emoțiile în desenul său. Va face fețe triste sau fețe vesele în funcție de ce își imaginează că reprezintă imaginea desenată. Un copil, de cele mai multe ori, încă nu are puterea sau vocabularul suficient de bine dezvoltate pentru a-și exprima emoțiile, însă o poate face prin desenat și colorat.

6. Ajută la dezvoltarea concentrării

Coloratul este un exercițiu perfect pentru creșterea concentrării. Concentrarea este o abilitate importantă ce trebuie cultivată de la o vârstă fragedă, nu doar pentru viața personală dar și pentru viitoarea viață profesională. Concentrarea ne ajută să ducem o sarcină de la început până la sfârșit.

Pe măsură ce își dezvoltă concentrarea, veți observa 2 lucruri la copilul dumneavoastră: întotdeauna își va termina desenele și, cu timpul, desenele pe care le face vor deveni din ce în ce mai complexe.

7. Coloratul este o activitate plăcută de a învăța lucruri noi

Cea mai buna metodă, la copii, de a învăța despre lumea înconjurătoare, este prin jocuri și colorat.

Colectia Carti de Colorat

Colectia Carti de Colorat produsa de noi a fost special concepută cu ajutorul unui psiholog expert în educația copiilor. Sunt organizate pe categorii de vârstă, astfel încât copilul să învețe lucrurile esențiale, la vârsta potrivită, fără a fi prea intens solicitat.

Seria 2-3 ani+

Seria dedicată copiilor de 2-3 ani, a fost special concepută pentru dezvoltarea musculaturii mâinii. Mai multe detalii pot fi citite la urmatorul link: https://www.pridalnature.com/product/seria-completa-2-3-ani/

Vor urma și alte serii din aceasta colectie, atât pentru copiii mai mari, de grădiniță (4-5 ani+) cât și pentru cei de școală primară (7 ani+).

Surse Articol

Sinteza cercetărilor științifice din care a fost inspirat articolul ”7 Beneficii ale Coloratului la Copii” poate fi citită aici.

Comentarii (7)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *